Członek naszego zespołu, Konrad Stępnik, zaproszony został do wystąpienia na internetowym seminarium organizowanym przez International Research Network for Food Quality and Health. Wydarzenie odbędzie się 19 stycznia o godzinie 9. Jego tematem będą alternatywne sieci żywnościowe oraz Living Laby tworzące innowacje w systemie żywnościowym. Spotkanie jest otwarte i darmowe dla wszystkich. Osoby zainteresowane udziałem muszą jedynie wysłać maila o temacie „FQH” na adres shb@nexs.ku.dk i w odpowiedzi otrzymają link, który umożliwi dołączenie do spotkania. W razie pytań lub problemów z zapisaniem się na seminarium, prosimy o kontakt z naszą Fundacją.

Abstrakt wystąpienia:
A presentation of the results of case studies assessing the transformative potential of 15 food initiatives operating in five European countries. The evaluation criteria were developed on the basis of the living labs approach. Research has shown that food-related initiatives are similar to citizen-centered living labs and have the potential to facilitate sustainable transition of food systems. Food initiatives’ innovative potential stems from their ability to empower citizens by redefining their roles in the food system. I argue that projects concerning transition in the food system can benefit from creating living labs based on existing food initiatives. This could increase their transformative potential and the durability of their outcomes.